Segmen Bloglist Feb - Jun by Cik Manis

assalamualaikum fellow. jom join sekali segmen anjuran cik manis kita sorang ni :) sama-sama kita meramaikan dan memeriahkan segmen beliau. klik banner kalau nak sertai sama ya :)

http://cikmanissweet.blogspot.com/2015/01/segmen-bloglist-februari-jun-by-cik.html
syarat - syaratnya semudah ABC aje ^__^

1) Follow blog ini
2) Follow instagram tuan tanah kedaung ni * kalau tak nak pun tak pe
3) Buat entri segmen ni
4) Tinggalkan link blog di ruang komen

keputusan akan diumumkan setelah segmen tamat dengan bantuan encik Random ^__^ seramai 20 orang yang bertuah akan dipilih. ^__^

toodles.
Share:

1st Mini Cash Giveaway 2015: www.bubblynotes.com

morning fellow. giveaway yang memang patut untuk disertai sama, sebab ianya amat simple sekali. plus hadiah yang memang super awesome. tolak, memang menolak rezeki jawapnya. but. inshaAllah. jika terpilih menang. rezekilah menang RM50.00 dekat situ :) anyone. come join sekali. klik banner dekat bawah ni tau. syarat sangat mudah dan simple tau. good luck~

http://www.bubblynotes.com/2015/01/1st-mini-cash-giveaway-2015.html

mengenali blog farah melalui "blogwalking" dan terus follow blog beliau. sangat suka dengan cara penulisan beliau yang simple dan bersahaja, menjadikan farah sebagai salah satu blog yang memang patut dikunjungi oleh sesiapa sahaja :)
toodles!
Share:

Tutorial Remove Read More dalam Blogspot

morning fellow. hari ni nak buat satu tutorial untuk simpanan sendiri. bukan apa. nanti esok lusa, da bosan dengan entri berjela-jela, boleh pasang fungsi read more tu semula. hehe. tak la tercari-cari tutorial lagi kan.



langkah pertama:
function createSummaryAndThumb(pID){ - padam perkataan ni. 
(kalau nak letak semula, letak atas code var div dibawah ni)
var div = document.getElementById(pID);

langkah kedua:
<a class='readmorenbt' expr:href='data:post.url'>Read More</a> 
(kalau nak letak semula, cari sahaja perkataan seperti diatas ni)

<a class='readmorenbt' expr:href='data:post.url'>padam perkataan read more</a>

korang pun boleh cuba sama tau. simple dan mudah. hehe.

toodles.
Share:

Good Morning Sunshine

assalamualaikum. 


good morning beautiful sunshine.
toodles.
Share:

Xperia™ C3 vs Samsung Galaxy A3

i need a new smartphone! serius. memang nak beli another fon. alamak. bunyi macam mampu milik sangat nak beli dua tiga biji fon kan. hehe. tapi, kalau mampu apa salahnya. kekeke. ok. sebut pasal tu. smartphone from sony dan samsung ni, memang terkenan sungguh dihatilah jawapnya. alkisahnya~

ritu, jalan dengan kakak (ain called kakak, aka anak kakak sulung). ronda punya ronda tak tahu pegi mana time lunch, terus ajak pi store sony dan samsung yang ada dekat centre point ni. ada satu smartphone from sony yang memang juga terkenan di hati. iaitu Xperia™ C3 - Introducing the PROselfie smartphone! nampak tak kuasa selfie dekat situ? :) Ya Allah. memang rasa nak beli masa tu jugalah gamaknya. tapi bila ingat harga masih tak mampu nak milik, huhu. lupakan je la seketika. sob~ haha


The World's best smartphone for selfies


Xperia™ C3

~ camera ~

Primary 8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, LED flash
Secondary 5 MP, 720p, LED flash

lepas tu. jalan punya jalan. amboi, macam la laluan nak pi store samsung tak same level je. same floor dengan sony store, depan sikit ada store samsung pula. belek punya belek. ada harga yang still mampu milik tapi nampak sangat smartphone samsung begitu-begitu sahaja design pada satu-satu smartphone. faham tak apa maksud aku begitu-begitu sahaja? hehe. kira, semua keluaran samsung, its same design je bah. hehe.

then, belek punya belek. mungkin pekerja dekat samsung tu nampak aku macam banyak bunyi je kan. terus beliau dekati aku (waa. rasa macam pelakon pula, siap dekati bagai. hehe) dengan bawa satu risalah yang memaparkan produk baharu mereka. nyata! memang menarik perhatian hati aku, terus fallen in loveeee dengan Samsung Galaxy A3 wei!!!! Produk terbaharu dan terkini daripada Samsung. Tapi when aku siapkan entri ni, dengar kata, ada Samsung Galaxy A5, A7 lagi kot yang keluar.


Samsung Galaxy A3
 
nipis, kecik dan memang sesuai sangat bagi para gegirl yang comel macam aku. sumpah muntah :D


Smarter selfie shooting

~ camera ~

Primary 8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, LED flash
Secondary 5 MP

hukhuk. nampak sangat nak beli handphone baru sebab nak mempergunakan kamera je kan. hehe. nampaknya macam tu la :D apa pun, serius, tak tahu nak beli yang mana satu dan nak bajet yang mana satu. uwargh!

toodles.
Share:

Jangan Sakiti Aku~

assalamualaikum.

ya. jangan sakiti aku, sebab aku tak suka nak menyakiti kamu. aku punya kehidupan aku sendiri. sama macam aku. aku cuma mampu berdoa, berharap, agar kehidupan aku diberkati olehNya. sebab aku percaya, aku hanya pinjaman sementara di dunia ini, sebelum tarikh due date pinjaman aku berakhir di dunia ini. berilah aku peluang untuk menjalani kehidupan aku sendiri. jangan pernah sakiti aku. sebab aku pasti kamu juga tidak mahu disakiti seperti mana aku disakiti. doa aku semoga jangan pernah kita menyakiti orang lain. jika kita tidak mahu orang lain menyakiti kita.


InshaAllah Ya Allah.
Salam jumaat daripada PG.
Toodles.
Share:

Sinopsis Drama Delina TV3

hi fellow. nampaknya tahun 2015 ini akan ada banyak drama keluaran tv3 yang best-best. tengok semalam sahaja, ada drama delina episod 1. heee. memang terujalah nak tengok drama ni. tak sabar nak tonton sampai last episod. lepas tu, ada pula drama setiap sabtu ahad tu, asam pedas untuk dia. istikharah cinta plus iqbal. see? nampak sangat hantu drama melayu kan. hehe. tapi jangan silap, ada masa, mata tak pedih ajak beradu, memang layan la sekejap drama-drama ni. tapi kalau tak mampu nak hadap skrin tv tu, memang aku peduli apa adi putra hensem batak kat situ :D ok, ok. jom baca sinopsis drama delina :) semalam baru episod pertama tau. kalau tak tengok lagi, boleh tengok ulang siar dekat tonton.com.my. rasanya ada kot.







SINOPSIS DRAMA DELINA

Delina ialah pelajar perempuan yang paling comel dan cantik di sekolahnya tetapi dia juga seorang yang sangat angkuh. Satu hari, Delina telah disumpah oleh seorang nenek kebayan. Badannya mengecil dan hanya setinggi seperti Thumbelina.

Delina perlu menyempurnakan lima tugasan untuk melumpuhkan sumpahan dan kembali menjadi normal. Lima tugasan untuk kembali ke size asal telah dibertahu oleh Nenek Kebayan itu dalam bentuk pantun kunci adalah Delina hendaklah mencari Percintaan, Kemaafan, Kasih Sayang, Pengorbanan dan Kejujuran.

Mampukah Delina menjalani hukumannya sebagai seorang kerdil? Dapatkah Delina menyempurnakan kelima-lima tugasan Nenek Kebayan itu? Mampukah dia mendapatkan badannya kembali? kredit :infotaip

selamat menonton :)
toodles!
Share:

Sinopsis Drama Asam Pedas Untuk Dia

morning fellow. semalam siapa tengok drama atas ni? best je kan :) tak sabar nak tunggu minggu hadapan pula. rugi sangat drama ni di mainkan setiap hari sabtu dan ahad. cubalah buat setiap hari isnin hingga khamis tu ke. huhu. apa pun, jom baca sinopsis drama ni.


Sinopsis Drama Asam Pedas Untuk Dia

Ainin Sofiya hanya pembantu rumah separuh masa.Tugasnya bukan setakat mengemas rumah malam urusan dapur juga. Buat pertama kalinya, asam pedasnya mendapat pujian. Dalam diam,dia diperhatikan anak majikan Ahmad Ziyad. Asam peda Ainin menjadi kegemarannya. Tanpa diduga, Ainin dilamar,hanya ingin membantu dari segi kewangan. Ainin berkata pada dirinya, Aku bukan mata duitan! Aku hanya bekerja dengan hasil usahaku sendiri.

Setelah berfikir panjang, aku menerima lamarannya tetapi dia meletakkan syarat. Perkahwinan ini adalah rahsia,ia tidak boleh diketahui oleh keluarganya mahupun girlfriend dia. Aku juga tak boleh hamil! Sampai bila harus aku sorrokkan statusku? jiwaku terseksa! Ziyad tidak memahami perasaanku. Takdir menentukan aku hamil anaknya!. Kredit: mulan-sahbanu

toodles.
Share:

Ost Drama Istikharah Cinta - Kau Tercipta by Lah Ahmad

hi fellow. sorry, lately agak bz dengan kerja office. memang pack sangat masa, till tak dapat nak udpate blog dalam masa beberapa hari ni. nampak sangat kesibukan melanda di awal tahun kan T.T. apa pun, i try my best untuk update, untuk korang :) harap korang tak bosan menanti apa yang baru dekat blog PG ni ya. hehe. then, apa pun, i wanna share dengan korang, soundtrack drama istikharah cinta yang aku boleh agak akan menjadi fenomena selepas ini. enjoy!


Kau Tercipta by Lah Ahmad

Telah lama ku nantikan
Saat semua ku impikan
Kau jadi ratuku teman seluruh hidupku
Lengkaplah dunia ku

Bawalah aku di dalam doa mu
Semoga sentiasa diberkati setiap waktu
Tuluslah hati ku, di dalam melengkapimu
Semua yang kau perlu

*
Peluklah aku
Jika terkenang
Semua kau idamkan
Semua yang milik mu
Kau tercipta untuk diriku
Bukan maksud ku
Tuk melukaimu
Bukan niatku dari dahulu
Semua hanya kerna
Ku sayang padamu
Kau tercipta tuk temani diriku

Bersyukur kita pada Yang Esa
(terciptanya cinta)
Ku mendoakan kebahgiaanmu
(selalu)

ulang * sumber: anizyn

toodles.
Share:

Nur Syafiqa Mangsa Torehan Perompak Selamat Bernikah

Hi fellow.

Remember Nur Syafiqa Mangsa Torehan Perompak sebelum ini? Kejadian yang memang aku rasa macam nak lempang seratus kali sebab telah menyebabkan kecederaan yang berjaya di lakukan tanpa ada rasa simpati! Dan tanpa mereka ini fikir bahawanya, daging, kulit isi yang ditoreh itu bukan daging lamp chop kegemarana aku yang boleh engko hiris-hiris dengan suka hati engko! Tidak! Itu bukan lamp chop k. Itu daging manusia yang engkorang toreh. Terhiris pisau nipis while potong bawang pun aku da ngeri, apatah lagi hiris dekat wajah orang tu! What the fish betullah!


But. Tingglkan cerita lama. Kita buka cerita baharu 2015. Nur Syafiqa mangsa torehan, kini telah selamat bergelar seorang isteri. ;). Syukur alhamdulillah. Amin, Ya Allah! Semoga eqa (panggilan Nur Syafiqa) tabah dan kuatkan semangat untuk melupakan apa yang telah terjadi sebelum ini. Selamat pengantin baru syg. ;)

Janji setia ditunaikan dan kini tumpuannya membantu memulihkan trauma isterinya dengan solat berjemaah. Itu yang dilakukan Mohd Azijja Zafran Mohd Zahari, 24, suami kepada Nur Syafiqa Lah, 22, yang sebelum ini menjadi perhatian selepas mukanya ditoreh penjenayah dalam kejadian pecah rumah di Pasir Puteh, November tahun lalu. Majlis pernikahan pasangan itu berlangsung petang semalam di rumah keluarga Nur Syafiqa dan dihadiri kaum keluarga terdekat.
“Eqa masih trauma dengan kejadian itu, jadi saya buat keputusan cepatkan pernikahan supaya saya boleh jaga dia dengan sempurna.” kata Mohd Azijja Zafran.
Katanya, kejadian itu bukan saja meninggalkan parut di muka, malah kesan psikologi terhadap isterinya menyebabkan dia bertekad untuk memberi semangat dan kekuatan sebagai seorang suami.
“Alhamdulillah keadaan Eqa semakin baik. Cuma di bahagian tangan masih ada terasa sakit. Apapun sebagai suami saya berjanji akan melindungi dan memberi kekuatan padanya sehingga akhir hayat. Apa guna rupa paras yang elok jika hati tidak ikhlas menyayangi seseorang. Saya sudah lama kenal hati budi Eqa dan biarpun wajahnya berubah, bagi saya dia tetap secantik hatinya,” katanya.
Azijja berkata apabila bergelar suami, dia kini boleh berdamping dengan Eqa secara sah dan memberi kata-kata semangat jika isterinya itu diganggu memori hitam berkenaan.
“Saya bantu isteri hilangkan rasa trauma dengan mengajaknya solat berjemaah. Dengan itu hati akan lebih tenang dan dekat dengan Allah,” katanya yang sebelum ini memaklumkan akan mempercepatkan pernikahannya pada bulan ini berbanding Mac depan. Sumber: Ammboi.com
Toodles.
Share:

Aku Rindu Membaca ❤

morning fellow. dekat rumah, aku memang punya banyak masa yang free tau. serius. duduk dekat rumah mama, but, all the thing kecuali perihal me and hubs, semua kakak ipar urus. kiranya, aku memang free banyak dekat situ la kan. tapi all my time dekat situ, lots of dengan searching aku. kadang aku pun tak faham, apa benda yang aku cari dekat dalam fon tu. 24 jam memang dengan fon. kecuali aku nak masuk tandas, tapi itu pun kadang aku pandai bawa fon masuk toilet. makan pun dengan fon. sebelum nak masuk tidur pun dengan fon. suami? jangan cakaplah. nasib hubs jenis faham bahasa melayu, reti wife dia sorang ni macam ni. huhu.



sebut pasal masa aku banyak tu. aku starting mula rindu nak baca novel semula. novel setebal kamus dewan bahasa yang besar, lebih berat dari mini laptop korang. serius rindu. dulu masa duduk belajar, nak baca novel sebenarnya mama kurang galakkan. bukan apa. sebab, lebih better baca buku sekolah daripada baca novel yang melalaikan. melalaikan? nope mama. membaca ni ada satu sisi yang memang orang suka membaca sebenarnya tau mama. :) tak pe. we now how pemikiran orang tua kan :) then, masa tu. memang kurangkan untuk baca novel. bila nampak kawan kelas baca novel, terus teringat pesanan mama. 

natijahnya. see sekarang? aku da terbawa-bawa dari zaman sekolah lagi sampai sekarang. masa nak membaca tu macam tak de je. dekat office pun, lot of my free time, dengan fon. membaca novel ke surat kabar ke, memang kurang. all my info semua dari google. serius. aku rindu nak duduk dengan tenangnya sambil baca novel. tau tak korang, sekarang ni novel best-best da kian berlambak di pasaran kan? :)  korang harus ada masa untuk membaca tau. aku jeles dengan orang yang punya masa untuk membaca T.T



ada sesapa nak buat giveaway novel tak? sebab aku nak join sekali. hehe.
toodles.
Share:

Gambar Pelakon Hanez Suraya Bertunang | Tahniah

Tahniah! Pelakon Hanez Suraya telah selamat bertunang dengan lelaki pilihan hatinya iaitu Romie Razin Adilha. Syukur alhamdulillah. Kuat jodoh mereka kan ;) di tahun baru 2015 ini, kita doakan yang bebaik sahaja untuk orang lain ya. Congrats!


zaidim@bh.com.my.
KUALA LUMPUR: Sah Hanez Suraya melangsungkan pertunangan selepas Isyak tadi dengan lelaki pilihannya, Romie Razin Adilha.
Majlis diadakan secara tertutup di kediaman keluarga Hanez di Seremban dan dihadiri keluarga terdekat masing masing.
Majlis itu menamatkan teka teki dan tanda tanya yang wujud mengenai spekulasi acara pertunangan mereka.
"Ya... kami baru saja bertunang tadi," katanya yang cantik dengan solekan Chomel dan busana rekaan Fizi Woo.
Ternyata jodoh antara Hanez dan Romie masih kuat biarpun sebelum ini dilaporkan cinta mereka putus di tengah jalan.
Hubungan pasangan ini menjadi perhatian ramai tahun lalu apabila Hanez dikaitkan sebagai perosak rumah tangga Romie dan bekas isterinya yang dikatakan sedang berantakan.
Hanez juga berdepan dengan fasa kejatuhan yang mendadak berikutan kontroversi itu. Beliau bagaimanapun enggan mengenang kisah lalu.
"Saya mahu buka buku baru untuk tahun 2015. Harap yang terbaik untuk hubungan saya dan tunang," katanya.
Tahniah sekali lagi.
Toodles.
Share:

Edisi Khas Mencari Rumah Kesabaran Itu Amat Penting!


hi.

last two weeks, aku ada update pasal bukan senang nak cari rumah tau. honest. memang bukan senang dan semudah a, b dan c. sobs~ kesabaran? yes. kesabaran amat penting ketika mencari rumah. lebih-lebih lagi jika korang nak mencari rumah yang korang akan duduk lama dekat situ. melainkan korang kaya raya, nak cari rumah then pasang niat tak baik (hehe), belakang hari tak nak duduk sana da, then bagi sewa. aku la tu. haha. inshaAllah, tak tahu lagi. masa ke depan kita tak tahu apa akan jadi kan :)


ok, plus kesabaran yang tinggi untuk mencari rumah, kesabaran dalam ketabahan engkorang juga harus ada dalam diri. memang kena letak kesabaran dalam ketabahan tu paling tinggi dan teratas lah masa tu. lebih-lebih lagi jika korang pergi mencari rumah ditemani dengan suami tercinta. amboi. kenalah dengan suamikan? :) ar ni, bagi mereka yang da bernikah kawen, nak mencari rumah dengan suami, rasanya korang tahulah kot kesabaran dalam ketabahan yang aku katakan tu. hehe.

sebut pasal edisi khas mencari rumah. yup, usaha mencari rumah diteruskan lagi selepas make it entri hari tu. ada few rumah, apartment also yang aku tengok dalam laman web mudah.my for area sabah, which is, memang dekat sanalah tempat bagi sapa-sapa yang nak mencari rumah, apartment untuk dijual beli, mahupun sewa. harga pun boleh terus tengok dekat situ. ada yang mahal dan ada yang memang tak berbaloi. tapi itulah. hak sebagai penjual kan :) as korang tahu, sekarang ni pun, harga rumah bukan semakin turun, tapi semakin naik. silap haribulan, korang tak akan nampak harga rumah dalam RM100K kot dalam masa beberapa tahun lagi. dengar kata sama, bila GST mula dilaksanakan, harga rumah juga akan turut naik. ye ke? T.T


so, nasihat advance daripada PG, jangan ikut perangai PG, dari awal kerja tak nak beli rumah, plus harta sendiri. bila semua da naik harga, baru gatal hati nak cari rumah dengan segera, macamlah nak cari rumah ni bak masak maggie. huhu. jadi, carilah rumah dari awal dan sekiranya mampu k.

hari ni ada pergi tengok satu apartment ni. harga dalam RM100K something. later, PG update pasal tu ;)

toodles.
Share:

Pemenang Segmen Jam 12 Bloglist #12

hi fellow. syukur alhamdulillah. blog aku telah pun tersenarai dalam pemenang segmen jam 12 bloglist #12 blogger kak mia liana. bestnya :) tapi PG tak tahulah berapa lama akan duduk dalam bloglist kat mia, sebab kak mia memang selalu buat segmen bloglist ni tau. bestkan :) apa pun, terima kasih ya kak mia. semoga ini adalah satu permulaan yang baik untuk PG dan juga buat rakan sahabat blogger yang tersenarai sama dalam bloglist kak mia liana. inshaAllah, amin Ya Allah.

www.mialiana.com



pada yang lain, nak tahu pemenang untuk segmen jam 12 bloglist #12 kak mia, bolehlah klik disini ya :)

toodles.
Share:

Salam Maulidur Rasul ~

Assalamualaikum. Hi fellow. Syukur alhamdulillah, that was my first entry di tahun baharu 2015. Ya Allah, semoga apa sahaja yang kita lakukan, mendapat keredhaan daripadaNya. InshaAllah. For my 1st entri in this year, i wanna say Salam Maulidur Rasul to our prophet.



Maulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh. source: Maulidur_Rasul
Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Ya Allah. Aku harap, aku mampu untuk berubah ke arah yang lebih untuk mendapatkan keredhaan daripadaMu, kerana aku percaya, hidup aku hanya pinjaman yang bila-bila masa sahaja Engkau boleh ambil semula.

Salam Maulidur Rasul.
Toodles.
Share:

tabung wish list :)

Pusat Aduan Awam

ahli mesyuarat ;)

agenda mesyuarat :)

pengerusi mesyuarat ❤

perempuan 33.
februari 6th | married |
gomen staf | fully time blogger

Assalamualaikum.


Copyright © YatieOwner | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com